Nog eenmaal zal Oerkroeg Schiller schudden op zijn grondvesten. Het Rock of Ages festival is een vaste waarde op de eerste zaterdag in maart. Vanavond voor de 15de en laatste maal. De organisatie is het gelukt om een gedenkwaardige line-up samen te stellen. Iets wat het publiek ook beaamt want het is uitverkocht.

 

Vier bands zullen ook deze laatste editie acte de présence geven. Aan spreekmeester Chris dan ook nog eenmaal de taak om de zaak aan te kondigen.

Chris opent ROA 2018

De zaal loopt al lekker vol als Seven Thirty begint met spelen. De band met ex leden van The Breeze en Wicked Mystic brengt ‘’dirty mean heavy rock’’ en heeft in korte tijd al enig krediet opgebouwd. Heerlijke stampers als Rock n’ Roll band en Bastard vinden hun weg naar het binnenkomende publiek.

Seven Thirty tandem op ROA 2018Seven Thirty

Wat opvalt is dat het geluid al direct erg aangenaam is. Niet al te hard en helder, iets wat prettig is voor de oren. De band speelt dan ook als een gesmeerde machine. Na een goed half uur sluit men af met Motörhead’s Born to raise hell. Een principe wat dan ook goed bij Seven Thirty past!

 

De tweede band van vanavond was in principe de mee reizende support band van Pagan’s Mind, de Zanger Max Pie schreeuwt op Rock of Ages 2018oorspronkelijke headliner van vanavond. De Noorse band heeft zijn tour gecanceld maar Max Pie wilde toch graag komen spelen. Sterker nog, zanger Tony heeft zelfs mee helpen zoeken naar een vervanger! Ze hebben dus bij voorbaat al een streepje voor bij de organisatie getuige hun sympathieke houding.Max Pie op ROA2018

De speeltijd is verlengd naar 50 minuten en zodoende kan de band zich goed presenteren. De Belgen brengen een hele kar vol nummers van een nog nieuw uit te komen album. Zo gelden o.a. A Thousand & 1 lives, Adriane’s Thread en The Silence Remains bij de meeste bezoekers als primeur. Hoewel de toetsen van een bandje komen doet de band de meesten deugt. Er wordt driftig en op hoog niveau gemusiceerd. Lekker progressief maar niet met te veel franjes zodat het toegankelijk blijft. Aan het einde krijgen we dan toch nog twee oudjes. Want Odd Future en The side of a dime besluiten de aangename set.

 

 

Op donderdag cancelde Pagan’s Mind, maandag stond Brainstorm klaar om de positie over te nemen. Beter hadden we het niet kunnen treffen. De Duitse Power Metal formatie heeft een reis van 5,5 uur achter de rug en zit vol energie! Het optreden geldt als een van de laatste ter ondersteuning van het inmiddels twee jaar oude Scary Creatures album, maar de setlist is een dwars doorsnede van hun carrière. Na een vlotte ombouw pauze dooft het licht en kan de gezellig drukke Oerkroeg zich vermaken. Want mocht je slechte zin hebben, dan neemt Brainstorm die snel weg. Op de grootste belangrijke Europese festivals gespeeld, vele tours achter de rug en nu (met alle respect) in een kroeg. Het deert de band geen moment getuige het spelvreugde en vele contact met het publiek. De set wordt geopend met Worlds are coming through en Falling spiral down zo is men meteen bij de les. Met wederom een gezegend geluid gaan de vuisten de lucht in en wappert het haar als vanouds. De praatgrage zanger Andy B Franck komt er na een paar nummers achter dat een deel van het publiek van Duitse komaf en is. Verbijsterd van zichzelf schakelt hij over in zijn moedertaal. Om het vervolgens Brainstorm super headliner op ROA 2018niet te lang te maken want er moet echter ook nog muziek gespeeld worden. Gitaristen Torsten Ihlenfeld en Milan Loncaric schudden dan ook de ene naar de andere riff uit hun mouw en soleren hemels. Dit is zoals Metal hoort te zijn! Met We Are… moet uiteraard traditiegetrouw het publiek zijn kelen smeren, iets wat met behulp van de band dan ook lukt. Wanneer Andy B Franck een biertje heeft zingt men echter nog luider, maar dan bier en … juist! Zo gaat het gemoedelijke optreden voorbij als een sneltrein. Normaal loopt de band het podium af voordat de toegift wordt ingezet. Maar vanavond blijven ze maar staan want het net zo gezellig. Tegen middernacht komen de klassiekers Blind Suffering en All Those words als een warme douche. Kortom, Brainstorm heeft het festival gered met een ijzersterk optreden!

 

Tot slot is er een traditie in ere te houden, de ‘’after party’’. Die is dan ook voor de echte doorzetters want enkele bezoekers zijn inmiddels al vertrokken, maar wanneer Chiraw met een lichte vertraging het podium bestijgt is het nog steeds gezellig druk. De inmiddels heropgerichte band uit Twente had een nog uit te brengen (digitaal) album op de plank liggen, die is er inmiddels en uiteraard moet dat verzegeld worden met optredens. Als vanouds knalt Plague er in als een mokerslag. Het geluidsvolume lijkt dan ook opgeschroefd te zijn. Het deert de meesten niet want al snel is het een wirwar van lichamen voor het podium. Tracks van het nieuwe Machinarium passen naadloos aan bij het oudere werk. Zo doen o.a. Annimatter en Attain and Perfect het prima. Ook de sterke screams van zanger Robin de Groot hebben nog geen enkele vorm van slijtage. De rest van de band speelt ook alsof ze nooit zijn weggeweest. Er is Chiraw op Rock of Ages 2018duidelijk nog een toekomst voor deze band. Inmiddels begint het tijdschema wel uit te lopen. Zo moet de set echter met drie nummers worden ingekort. Misschien voor de liefhebbers wat minder, maar de buren kunnen nu slapen. Zo is wat eerder dan gepland Second Sight het slotstuk. Hiermee is ook 15 jaar Rock of Ages ten einde.

 

 

 

 

We kunnen terug kijken op een prachtige serie festivals met vele gedenkwaardige optredens. Voor iets wat eigenlijk eenmalig was is het nog helemaal niet zo gek gegaan

 

 

 

Het publiekuit zijn dak bij ROA2018