Er staat wederom een mooie avond met Metal vitaminen op het programma. Op deze ‘’Thrash Thursday’’ kunnen we daarvoor weer terecht bij Café de Engelenback in Doetinchem. Uw verslaggever arriveert ruim voor aanvangstijd omdat er interview afspraak staat gepland met Hirax frontman Katon W de Pena. Bij binnenkomt loop ik al gelijk zijn vrouw Anne tegen het lijf. Een enorm vriendelijke en open vrouw.  Na een leuk gesprek haalt ze Katon op die nog aan het rusten is gezien je die op tour moet pakken wanneer het kan. Ook hij is erg toegankelijk en relaxt. Achter in de gezellige binnentuin hebben we een mooi gesprek gehad dat later in onze show wordt uitgezonden. Over naar de orde van de avond!

Deze avond staan er vier band op het programma. Waarvan het Poolse Lark de spits mag afbijten. Wanneer de vier heren hun positie hebben ingenomen op het podium is het nog erg rustig. Wellicht heeft het mooie weer hier mee te maken. Toch ook het buitenbeentje van vanavond gezien hun muziek eigenlijk totaal niet bij de rest van de optredende bands past. Hard Rock met een scheutje Prog met invloeden van o.a Led Zeppelin, Tool en Iron Maiden. Zeker niet slecht maar echt overkomen doet het ook weer niet. Het is dan ook nog pijnlijk leeg voor het podium. Maar de heren laten zich niet uit het veld staan. Nummers van het vorig jaar uitgekomen album Antarctica krijgen steeds meer applaus van de bezoekers die wat afwachtend maar met goedkeuring luisteren. Wellicht komt de band met gerelateerde bands op het affiche meer tot zijn recht.

Inmiddels zijn er toch gelukkig meer mensen naar binnen gekomen. Zo kan Celebral Invasion rekenenop meer bijval. Deze Duitse Death/Thrashers hebben met A Story of Death een prima album afgeleverd en zullen dat vanavond aan de man brengen. Een groep fanatiekelingen de je het onmogelijk maakt om niet stil te staan. Zanger Mahmood staat echter grotendeels zijn kunsten van achter de microfoonstandaard te vertonen, logisch natuurlijk. Maar om de muziek nog meer kracht bij te zetten zou ik persoonlijk de standaard weg laten om zo meer een frontman positie in te nemen. Een kleine kanttekening die verder het korte maar krachtige optreden niet heel veel doet indammen. Kort is het inderdaad, even socializen bij de bar en het optreden is klaar. Men doet verder prima zaken bij de Merch tafel. Waar je aan een rad kunt draaien voor korting of andere prijzen. Een origineel idee om mensen enthousiast te maken.

Even was het onduidelijk wie er zal headlinen vanavond de timetable doet anders vermoeden gezien de heren van Hirax aan zet zijn. Nu is het podium van Café de Engelenbak niet heel erg groot maar dat is geen issue voor deze band. Of men nu op grote festivals speelt of kleinere club show, elke show is een feest zoals het hoort. Onder aanvoering van de charismatische zanger/frontman Katon W de Pena is het als snel een gewonnen wedstijd. Wanneer het intro van Hellion Rising door de Engelenbak galmt weet men dat we een intense Thrash rit gaan krijgen. Gewapend met een frontman die laat zien wat entertainen is. De setlist telt maar liefst 16 nummers, maar sommigen gaan snel voorbij gezien het kort tijdsbestek. Wat we voorgeschoteld krijgen is een mooie mix van oud werk uit de illustere jaren ’80 met huidig materiaal. Heerlijke stampers als Warlord’s Command, Black Smoke en Hostile Territory komen in een waas voorbij, wat een tempo! Inmiddels is Katon dan ook al diverse malen door de zaal gevlogen. Hij is één met zijn fans, en zo hoort het ook. Maar ook zijn band musiceert deze intense Thrash Metal met klasse. Rust puntje is wanneer gitarist Allan Chan even een solo spot krijgt. Maar als snel scheurt Hate, Fear and Power onze trommelvliezen aan gort. Echter heeft de band ook nieuw werk te presenteren. Van de e.p. ‘’Faster Than Death’’ (die met zijn gelimiteerde oplage de volgende dag uitverkocht zal zijn) krijgen we drie van de vier track te horen. Laat dat nieuwe album maar komen! Maar aan alle vreugde komt een einde. Zoals Katon aangeeft overspelen ze zich nooit dus Bombs of Death wordt snel ingezet. Moe maar voldaan.

Van bijkomen komt echter nog niet zo veel terecht. Inmiddels heeft de temperatuur tropische vormen aangenomen en dan moet Exumer nog beginnen. Met een vernieuwde ritmesessie hebben deze Duitsers recentelijk vers bloed gekregen. Een nieuw album is inmiddels in een ver gevorderd stadium zoals zanger Mem von Stein mij eerder op de avond vertelde. Daar krijgen we vanavond nog niets van te horen. De band heeft een beetje een ondankbare taak om na Hirax op te moeten. Even lijkt het publiek dan ook wat minder enthousiast. Maar The Raging Tides en Brand of Evil zijn mooie binnenkomers en men heeft zich opgepept met gerstenat. Dus het Thrash feestje kan gewoon doorgaan. Voor het podium is het dan ook snel weer een mengelmoes van zwetende lichamen die alle kanten op vliegen. Zanger Mem heeft een degelijke podiumpresentatie en weet hoe zij extra kracht moet bijzetten. Oudgediende gitarist Ray Mensh staat rustig de zijn partijen te spelen. Daarentegen laat de andere helft van de tandem zich verleiden tot een crowdsurf maar het blijkt een  hele opgave te zijn dus Marc Brautigam positioneert zich weer veilig op het podium. Een aaneenschakeling van heerlijk stampers als The Weakest Limp, Hostile Defiance en Fallen Saint zijn niet te versmaden. Laten we zeggen dat er geen plaspauze mogelijk is. Wel om drankjes te halen wat vocht moet aangevuld worden. Het klassieke Possessed by Fire is uiteindelijk het slotstuk van deze ook intense Duitsche grunlischheit.  Zo komt deze avond tot een einde. Missie geslaagd.

Tekst & Foto’s: Kevin Scholten