In deze tijd van overdaad was er nog een deel van het land wat nog wel wat Metalvitaminen kon gebruiken. Om precies te zijn in Gelderland de Achterhoek. Sinds verleden voorjaar is er toch regelmatig wat te doen voor de liefhebber. Plaats van activiteit is Café de Engelenbak te Doetinchem. Gelegen aan de oude Veemarkt wat al jaren dient als een parkeerplaats, toch handig als je met de auto komt. Wanneer uw verslaggever arriveert, (overigens 10 minuten lopen vanaf het centraal station is ook goed te doen) is het nog rustig. De bands zijn achter in de Café tuin aan het eten en het publiek wat zich al aandient zit voor gezellig op het terras. Dit getuigt van typische Achterhoekse gezelligheid. Inmiddels tikt de klokt toch richting aanvangstijd en verschansen we ons naar binnen. Want vanavond staan er drie bands op het programma die de Metal harten toch sneller doet kloppen.

Als eerste is het uit Arnhem en omgeving afkomstige Suspect Hostile aan zet. Deze heren hebben het laatste jaar flink aan de weg getimmerd. Gezien er een mooie groep fanatieke fans is komen opdagen. De sound doet denken aan dat van Bolt Thrower maar met een flinke scheut groove erin met bijna dansbare ritmes. Zanger Justin heeft zich prima ontpopt tot frontman gezien hij een stuk zelfverzekerder op het podium staat dan een paar jaar terug. Muzikaal heeft men de zaak ook goed voor elkaar, drummer Wessel is letterlijk de motor van de band en met interim bassist Glenn leggen ze een betonnen basis. Overigens duikt Glenn al vroeg in de set onverwacht het publiek in. Iets wat band en bezoeker niet zag aan komen, stukje spontaniteit. Van het vorig jaar verschenen album ‘’The Nameless’’ krijgen we o.a. krakers als Shellhole en Man of Piece. Maar nieuwer werk schuwt men ook niet.  Dit wordt uiterst geconcerteerd gebracht door gitaartandem Paul en Edgar. Maar de heren zoeken elkaar zo nu en dan op en gebaren richting publiek. Deze laatste show van drie show met E-Force en The Troops of Doom kan gezien worden als succesvol. De band speelde dan ook een soort van bijna thuiswedstijd.

Als tweede mag voormalig Voivod lid E-Force… Erik Forrest zijn kunsten gaan vertonen. Hij opereert inderdaad onder zijn pseudoniem van zijn vroegere werkgever. Waar overigens onder de noemer ‘’Voivod revisited’’ een groot aantal nummers van gespeeld wordt.  Even lijkt het erop alsof Motörhead is herrezen. Gezien zijn microfoon op standje Lemmy staat. Maar dit trio speelt toch een stuk complexer. Nummers van de Voivod albums Negatron en Phobos uit het midden van de ’90 staan centraal. Uit betrouwbare bron is vernomen dat Erik toch niet alle teksten meer weet. Maar niemand die hier om maalt. Nummer al Rise, Insect, en het mede door Jason Newsted geschreven M-Body zijn prima te versmaden. Het publiek is eerst wat afwachtend. Maar gedurende de set komt men steeds meer los en omarmt deze complexiteit. Met o.a. Psyhopath wordt ook eigenwerk niet geschuwd. Dit ligt prima in het verlengde het Voivod materiaal. Er is zelf een moment dat Erik zijn bass weglegt om alleen de vocalen op zijn typische wijze te vertolken. Zijn band ondersteund dit met een dikke sound. Duidelijk is dat E-Force weet hoe hun huidige positie is. Een band die losjes doet voorkomen maar wel degelijk weet hoe de vork in de steel zit en musiceert bijzonder.

Als derde en laatste krijgen we een stukje huzarensalade uit Brazilië. Toen ondergetekende de bekendmaking las kwam er een adrenaline stoot vrij. Voormalig/origineel Sepultura gitarist Jairo ‘’Tormentor’’ Guedz op nog geen 20 minuten van mijn huis. Dan wel met The Troops of Doom, uiteraard is deze naam afgeleid aan het nummer van de eerste Sepultura plaat Morbid Visions. Dan weet je gelijk hoe de sound in elkaar zit. Wanneer de band op het podium verschijnt verzoekt zanger/bassist Alex Kafer vriendelijk de bezoekers (aansprekend met ‘’my friends’’) zich vooraan te verzamelen. Ondersteunend door een puike lichtshow wordt met Act 1-The Devil’s Tail het startshot gegeven aan een rollercoaster van Thrash die rechtstreeks uit de binnenlanden van Brazilië komt. De hoofden gaan op en neer wanneer Chapels of the Unholy van het laatste goed smakende album ‘’A Mass tot he Grotesque’’ hierna wordt ingezet. Hier staan ervaren rotten op het podium die van aanpakken weten. Uiteraard wordt de geschiedenis niet vergeten. Toch een groot en belangrijk aandeel voor deze band zonder een nostalgie act te zijn. Wanneer het intro The Curse door de engelHELLenbak galmt weten we dat het titelstack van Sepultura’s eerste e.p. Bestial Devastation komt. Het origineel rammelt zo lekker, deze uitvoering is op huidig hoog niveau. Gedurende set wordt er verder afgewisseld van eigen materiaal en eigenlijk meer eigen nummers, want “Tormentor’’ legde destijds de basis voor de bekendste en grootste band uit Brazilië. Overigens is hij de vriendelijkheid zelf. Relaxt maar uiterst strak stuwt hij de ene naar de ander riff voort. Zo vliegt de tijd snel, met uiteraard ‘’Troops of Doom’’ komt het optreden tot een einde, missie geslaagd.

Tekst & foto’s: Kevin Scholten